Újra meghonosítani a hagyományos zöldségtermesztést

Újra meghonosítani a hagyományos zöldségtermesztést
2012. August 9.
Visszaadni a zöldségtermesztés egykori megbecsülését - ez a célja az egykori Arovit helyén működő Mib Prodcom cég vezetőjének. Ehhez partner lesz az önkormányzat.
/vlm/Image/Show/84/
Újra "főszerepet" kapna a zöldségtermesztés (fotó: edenkert.hu)

Annak a sorozatnak részeként, melynek során a város vezetői az Érmihályfalva területén működő nagyvállalatok vezetőivel egyeztetnek, találkozott Nyakó József polgármester, és az egykori Arovit konzervgyár területén működő Mib Prodcom cég vezetője, Bob Dorin George.

Nyakó József kérdésünkre elmondta: a nevezett találkozók célja, hogy a város területén működő nagy cégek vezetői elmondhassák gondjaikat, esetleges panaszaikat, ugyanakkor ötleteiket is, de a városvezetők is a maguk során elvárásaikat, illetve egyeztessék nézeteiket a további együttműködésre nézve.

A Mib Prodcom vezetője egyebek mellett ismertette tervét, miszerint szeretné visszaállítani a zöldségtermesztés egykori megbecsülését Érmihályfalván, bebizonyítani, hogy az úgynevezett nagykultúrák (kukorica, búza, napraforgó) mellett a zöldség termesztéséből is meg lehet élni, ha azt hozzáértően és megfelelő technológiával végzik. Egy partnerrel Arad megyében már működtetnek egy jól üzemelő zöldségtermesztő farmot, és annak mintájára Érmihályfalván is létesítenének egy minta-parcellát, amihez körülbelül 25 hektáros területre lenne szükségük. A tervben partner az önkormányzat, amely igyekszik saját tulajdonú, egybefüggő területet biztosítani saját “készletéből”. Homokos, vagy fekete-homkos talajra van szükség.

Bob Dorin George szerint az érmihályfalvi földek különösen alkalamasak a zöldségtermesztésre, példaként említette a sárgarépát, melynek növekedését engedi a homokos talaj, így a növény egyenesen tud növekedni, és a piacon többet adnak a szabályos formájúra nőtt terményért. Persze az sem elhanyagolható, hogy a nagyüzemileg termelt zöldség – amint az a nagytételes termelésre jellemző – olcsóbb is lesz.

Ha a mintaparcella létrejön, és beindul a termény feldolgozása, akkor lehetőség lesz arra is, hogy kisebb területen gazdálkodók, egyéni gazdák termését is átvegyék, és feldolgozzák majd.

Hogy ez mikor lesz? Erre egyelőre nincs pontos válasz, hiszen előbbb a megfelelő területet kell megtalálni – de a felek már elindultak az együttműködés útján.

Keresés