Újra Nagy Zoltán költőről

Újra Nagy Zoltán költőről
2014. July 22.
Májusban emlékeztünk meg Nagy Zoltán költőről annak okán, hogy 130 éve született városunkban. Kovács Rozália helytörténész most újabb információkhoz jutott, ezeket osztja meg.
n_z_sírja_4_wm
Nagy Zoltán sírköve a Kerepesi úti temetőben

Ez év május 15-én emlékeztünk meg a 130 éve városunkban született Nagy Zoltán költőről, aki a Nyugat első nemzedékének egyik jelentős tagja volt.

Dr. Nagy Zoltán költő, író, kritikus és ügyvéd Debrecenben és Párizsban tanult jogot, majd 1907-től Budapesten, 1911-től tíz éven át Debrecenben volt ügyvéd. 

Költészete a francia szimbolizmus  vonzáskörében indult,  költészetének fő motívumai a csönd, a magány, a romantikus szomorúság és a keserű szatíra. Novellákat s egy kisregényt írt. (forrás: Wikipédia )

Azért írunk újra a költőről, mert Budapestről  megkaptuk a halotti anyakönyvi beírást (legalsó képünkön), mely több, eddig nem ismert adatot közöl róla.

 „1575 folyószám 1945 júl. 4 d.u. 3 óra dr. Nagy Zoltán ügyvéd Budapest V. Falk Miksa u. 13 ref. 61 éves házastársa Balázs Magdolna néhai Grosz Armin és néhai Klein Janka gyermeke, a halál oka elvérzés, haslövés”.

Íme a sírkő a Kerepesi-úti temetőből. A felvétel nem új, az adatközlő, aki mindezeket elküldte, semmi többet nem tud.

 

 

Keresés