Újra sok színes lufi szállt az ég felé…

Újra sok színes lufi szállt az ég felé…
2019. May 31.
Egy újabb generáció búcsúzik iskolájától.
/vlm/Image/Show/84/

Bár kavarogtak a felhők az égen, az időjárás kegyeibe fogadta a 2019-es ballagási ünnepséget. Péntek délelőtt, az utolsó osztályfőnöki órák után megszólalt a csengő, melynek hangját követve az 1. számú Technológiai Líceum végzős osztályainak diákjai – XII. A. – osztályfőnök Crăciun Călin; XII. B – Nagy Melinda, III. Kertészet – Bánházi Miklós/Truczkai Erika, III. Mechanika – Csepei Kálmán, III. Felszolgáló – Gergely Tamás – végigballagtak a tanintézmény folyosóin, termein, hogy a szokásnak megfelelően a főbejáraton át érkezzenek meg az udvarra, ahol már szülők, barátok, hozzátartozók, és nem utolsó sorban az iskola tanárai, a város elöljárói vártak rájuk. A felsorakozást követően egy perces néma csenddel adóztak Kiss Imre tanár emlékének, aki éppen két héttel korábban lett a város posztumusz díszpolgára…

Zeffer Tímea igazgatónő mondott elsőként beszédet, melyben megköszönte kollégái, az osztályfőnökök munkáját, a szülőknek pedig a bizalmat, hogy gyerekeiket az iskolára bízták. Öröm és szomorúság keveredik ezen a napon, mondta, mert egy újabb nemzedék “kap szárnyra”, ugyanakkor az elválás ideje is újra eljött. A szülőkhöz szólva hozzátette: nagy öröm itt lenni, büszkének lenni gyerekeinkre, akik felnőtté váltak, holott mintha tegnap lett volna, mikor még járni tanítottuk őket… A “véndiákoktól” azt kérte, hogy minden erejükkel készüljenek az előttük álló vizsgákra, majd azok sikeres vétele után legyenek sikeresek, ne adják soha fel álmaikat, ám soha ne feledjék, honnan indultak.

Dr. Dersidan Stefania aligazgatónő beszédében egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy az eltelt 4 évben nem csak a tananyagot adták át a diákoknak, hanem az élet kihívásaira is megpróbálták felkészíteni őket. Ő is köszönetet mondott a pedagógusok munkájáért, illetve nekik és a diákoknak is, hogy részt vettek és sikeresen vettek részt a különböző projektekben, tantárgyversenyeken.

Nyakó József polgármester leszögezte: ő és Karsai Attila alpolgármester állandó jelenléte az iskola rendezvényein egyértelműen annak hangsúlyozása, hogy az iskola szerves része a város életének. Az elöljáró is megköszönte a szülőknek, hogy a helyi iskolába járatták gyerekeiket, majd méltatta, hogy ott mind jobban bővül a szakoktatás, mert mint mondta, a jó szakember egyre inkább aranyat ér. A végzősöknek azt kívánta, hogy minden kapu, melyen kopogtatnak majd a továbbiakban, nyíljon meg előttük. Az említett szakoktatás apropóján: az iskola bejáratánál egy hirdetőtábla jelent meg azzal a felirattal, hogy “Mi itt tanultunk szakmát!” A képen két diák látható (Barabás Éva és Tankó Roland), akiknek, mint “az iskola arcainak” egy-egy ajándékcsomagot adott át a polgármester, ugyanúgy Csepei Kálmán tanárnak is, aki a tanév lezárultával nyugdíjba vonul. Kollégáját később köszöntötte ez alkalomból Zeffer Tímea igazgatónő is.

A fiatalokért és a tanintézményért Balázs Dénes református és Bogdán István római katolikus lelkészek mondtak imát, majd az osztályfőnökök és a tanárok adták át tanítványaiknak a tanév során mutatott teljesítményükkel, a megyei, országos és nemzetközi tantárgyversenyeken, sportvetélkedőkön elért helyezéseikkel kiérdemelt jutalmakat.

A tizenegyedikesek képviselői búcsúztatták ezután a végzősöket, majd utóbbiak nevében hangzottak el búcsúbeszédek, az iskola jelképes kulcsát átvette a következő generáció, majd a jelenlévők üdvrivalgása közepette az addig féken tartott, színes lufikat az ég felé engedték… Nem maradt más hátra, minthogy az addig várakozó hozzátartozók virágcsokraikkal, ajándékaikkal halmozzák el az ünnepelteket.

(További fotók ITT.)