Ünnepélyes keretek között került sor a művelődési központ átadó ünnepségére

Ünnepélyes keretek között került sor a művelődési központ átadó ünnepségére
2022. September 19.
Ünnepélyes keretek között került sor a művelődési központ átadó ünnepségére

2022 szeptember 17-én, szombat reggel, Cseke Attila Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős miniszter, Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, valamint a helyi városvezetők, tanácsosok, meghívott vendégek, érdeklődők jelenlétében került sor az egykori Gizella malom épületének felújításából létrejött művelődési központ átadó ünnepségére.

Varga Róbert a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója, a rendezvény moderátora lépett elsőként a mikrofonhoz, ismertette az ünnepség forgatókönyvét, ezután átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek, aki köszöntötte a megjelenteket majd felidézte a 2000-es évek elejét amikor először fogalamzódott meg ennek az épületnek a felújításának gondolata és méltó hasznosítása, akkor ő, még tanácsosként támogatta ezt a tervet. Az azóta eltelt két évtizedben számtalan akadályal kellett megbírkózni ahhoz, hogy most itt állhassunk ezen impozáns épületben kialakított színházterem színpadán és köszönetet mondhassunk mindazoknak akik nélkül a terv csak terv maradt volna. Elsőként köszönet illeti Cseke Attila minisztert, akinek közreműködésével, immár Érmihályfalván, a Szenkovits iskola után a második emblematikus épület menekül meg az enyészettől. Köszönettel tartozunk Nyakó József elnök úrnak is aki polgármesterként felkarolta az épület sorsát, neki oroszlánrésze volt a kivitelezés sikerében, mutatott rá az előljáró, továbbá a tervezőnek, a kivitelezőnek, és sokaknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a beruházás sikeréhez.

Nyakó József volt polgármester az épület történetének rövid felidézésével kezdte ünnepi beszédét. 1911 augusztus 11-én Glück Benő vállalkozó feleségéről elnevezett Gizella malomban megkezdődött a munka. Viszontagságos története során többször változott az épület rendeltetése, például az 1936-os tűzvész után, a Glück József által újjáépített malom mellett egy tűzálló edény és cserépgyár 80-120 munkásnak biztosította a megélhetést. Az államosítás után raktár, vasöntőde, galvanizáló és autószerelő műhely is működött e falak között. Az évtizedek során csupán az épület romlása volt állandó. A 2012-es évben polgármesteri mandátumának átvétele után, egyik fő céljának tekintette ennek az épületnek visszaadni a régi rangját, fényét. Számtalan bukaresti út, és többszöri dokumentáció aktualizálás után, végre 2020-ban a Művelődési Központ projektje felkerült a finanszírozandó beruházások listájára. Nem érhettük volna el célunkat, ha nem nyílnak meg a minisztériumok ajtajai Cseke Attila miniszter és Szabó Ödön képviselőnek köszönhetően. Így válnak a választáskor leadott szavazataink kézzelfogható értékké számunkra, emlékeztetett Nyakó József.

Cseke Attila miniszter, beszédében gratulált a város vezetőinek a kitartó munkáért, amiért az újra és újra felmerülő akadályok ellenére sem hagyták magukat eltántorítani. Az egykori ipari épületet felújítva adjuk át Érmihályfalva és a környék lakosságának, amelynek a falai között a kultura különböző ágazatai otthonra találhatnak. Közös volt a munka és most az örömünk is közös egy újabb létesítmény átadásakor, ugyanakkor ne feledjük, újabb projektek várnak önökre, amelyhez az általam vezetett minisztérium a lehetőségekhez mérten segítséget nyújt, zárta gondolatait Cseke Attila Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős miniszter.

Biztosan öröm töltené el az egykori vállalkozó, Glück Benő szívét ha látná, hogy újra élet költözik az egykori malom falai közzé, vélekedett Szabó Ödön képviselő, majd nevesítette és köszönetét fejezte ki mindazoknak akik hozzájárultak a művelődési központ létrehozásához. Semmi sem történik magától, ehhez azonban, a megfelelő emberek a megfelelő helyen kell álljanak, hogy érvényesíteni tudják közösségünk elvárásait. Beszédét azzal a javaslattal zárta, hogy az érmihályfalvi lakosok és vezetőik merjenek továbbra is nagyot álmodni, aminek meglesz a hozadéka, és a fejlődés nem áll le.

A beszédek végén Cseke Attila miniszter és Karsai Attila alpolgármester aláírták az átadási-átvételi dokumentumokat, majd az épület főbejáratához mentek ahol csatlakozott hozzájuk Szabó Ödön képviselő és Nyakó József, hogy közösen vágják el az átadást jelképező szallagot. Ezután a történelmi egyházak képviselői, Balázs Dénes János tiszteletes, Bogdán István tisztelendő, valamint Marius Dumitru Popa ortodox pap Isten áldását kérve, megáldották az épületet.

Ezután a jelenlévők bejárták a két emeleten elhelyezkedő termeket amelyeket különböző, a kultúrával kapcsolatos tevékenységekre lehet használni, a nézőtér összesen 204 személy befogadására alkalmas, a színpadot a kor igényeinek megfelelő fény és hangtechnikával látták el. Az épület környezete is át fog alakulni, padokkal, zöldövezettel, amint a szükséges anyagi források rendelkezésre állnak.

A Gizella malom, vagy ahogyan az elmúlt évtizedekben emlegettük, a ,,Valeanca” elhelyezkedéséből adódóan a városba érkezőknek, bármely irányból is érkeztek, akarva-akaratlanul is szemébe ötlött, hisz a város fölé magasododott. Romos épülete nem volt szép látvány, ez most megváltozott, igazi díszévé válhat a településünknek.

Balázs József Attila