Ünnepet vinni a hétköznapokba

Ünnepet vinni a hétköznapokba
2014. January 26.
Első alkalommal vett részt érmihályfalvi szentmisén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki Schmitt Pállal, Magyarország korábbi elnökével érkezett a városba vasárnap délelőtt.
/vlm/Image/Show/84/
Böjte Csaba az oltárnál, illetve Schmitt Pál Nyakó József polgármester mellett az első padsorban

A vasárnap délelőtti, 11 órás szentmisén a római katolikus egyházközség vendége volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Mint Bogdán István plébánostól megtudtuk, szombaton este határozta el a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, hogy a Székelyhídon tartott idei Érmelléki Bált követően annak fővédnökével, Schmitt Pállal, Magyarország korábbi elnökével és feleségével, Makray Katalinnal, illetve Asztalos Erikával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárával ellátogatnak a városba.

A szentmisén természetesnek mondható módon nem csak katolikusok vettek részt, hanem felekezeti hovatartozástól függetlenül mindazok, akik tisztelik Böjte Csabát. A szerzetes szentbeszédében felelevenítette, miként ismert meg Székelyföldön ott munkát vállalt érmellékieket – ez volt első kapcsolata a régióval. Az emberekkel tartott kapcsolata során vonta le a következtetést, miszerint életünk célja kell legyen, hogy Krisztus útját követve örömet vigyünk egymás életébe, szavaink és tetteink jelentsenek gyógyírt embertársainknak. Tekintettel a farsangra, azt is mondhatnánk, hogy próbáljuk meg vidámságra deríteni egymást.

Böjte Csaba prédikációt rövidre fogta, tekintettel a templombeli hidegre: “nem akarom megfagyasztani magukat”, fogalmazott. Mintegy válaszul Bogdán István köszöntésére, elmondta: a plébánossal “cimborák” voltak a teológián, és most alakult úgy, hogy eleget tudott tenni meghívásának. Ugyanakkor így meglátogathatja azt a napközis csoportot, mely alapítványa támogatásával december elején kezdte meg működését.

(A Bank utcai iskolában tett látogatás részletei ide kattintva olvashatóak.)

(erdon.ro)

Keresés