Utólagos kifizetésre kötelez a Számvevőszék

Utólagos kifizetésre kötelez a Számvevőszék
2018. June 28.
Az ellenőrző hatóság kötelezi az érmihályfalvi elöljáróságot, hogy szedje be a lakosságtól a kommunális szemétgazdálkodás elvégzett szolgáltatásának elmaradt díját. A miértről a polgármestert kérdeztük.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Az érmihályfalvi lakosok adókivetésük mellé egy levelet kapnak a napokban Nyakó József polgármester aláírásával, miszerint késedelmi kamatok nélkül és akár részletekben is fizessék ki a kommunális szeméthordás elmaradt díját, amit adójukhoz csatolnak. (Aki már kifizette teljes adóját, az is kap levelet, azzal, hogy a fentiek okán még van fizetnivalója.) Miről is van szó? – kérdeztük a polgármestert, aki kifejtette: a városban kényes kérdés a szemétgazdálkodás ügye, hiszen igazodva a kor elvárásához a települések sorában az elsők között vezették be a különálló szelektív szemétgyűjtést. Ez azért váltott ki elégedetlenséget, mert két külön szolgáltató végzi a szelektív és a kommunális szemétgazdálkodást, ha egy végezné, akár olyan díjért is, mint a kettő együtt, valószínűleg nem lenne felháborodás. Miközben természetesen mindenki joggal elvárja a gördülékeny szemétgazdálkodást. A szelektív hulladékgyűjtés folyamatosan zajlik, ám a kommunális esetében új helyzet alakult ki, amikor bezárt a helyi lerakó. Az addigi szolgáltató kivonult a városból, a további munka nem lett volna kifizetődő számára, tekintve, hogy már szállítási költsége is lett volna. A szolgáltatást (a szelektívet és a kommunálist egyben, eszközhasználattal együtt) a város háromszor hirdette meg közbeszerzési eljárásban, egyszer sem jelentkezett rá senki.

Azt nem lehetett hagyni, hogy kommunális szemétszállítás nélkül maradjon a város, lépni kellett, magyarázta a polgármester. Találtak erre egy céget, melynek azonban nem volt joga szerződéseket kötni a lakosokkal, a díjat a város fizette a lakosság nyilvántartott hivatalos létszáma arányában 2016 nyara óta. Működött, illetve működik is a szolgáltatás azóta is, a változást a Számvevőszék 3 évente esedékes ellenőrzése hozta, mely májusban zajlott. Az ellenőrök kifogásolták a fenti célra kifizetett költséget és kötelezik az önkormányzatot, hogy ellentételezésként, visszamenőleges hatállyal szedje be a lakosoktól az elvégzett szolgáltatás ellenértékét. Nyakó József hangsúlyozta: ezeken az éveken túl vagyunk, a város költségvetése nem rendült meg ettől a költségtől, ám a számvevőszéki határozat kötelező érvényű. A szemétgazdálkodásban amúgy is létezik egy általános bizonytalanság, megyei szinten például egy elhúzódó átmeneti időszakot élünk, amikor mindenki a helyzet megígért, átfogó rendezésére vár.

Ezt a „túlélést”; próbálta meg Érmihályfalva is a fenti módszerrel. A polgármester hangsúlyozta, hogy a régiót tekintve a városban a legkisebb a szeméthordás díja, még azokhoz a kisebb településekhez képest is, ahol havonta csak kétszer jár a kukás autó.

(Bihari Napló)

Keresés