Úton az utcajavításhoz, politikai kitérővel

Úton az utcajavításhoz, politikai kitérővel
2013. October 30.
A Malom utca javításának tervezete keltett némi vitát a Helyi Tanács szerdai ülésén, ami a polgármester szerint politikai indíttatású volt.
/vlm/Image/Show/84/
Októberi ülését tartotta szerdán a Helyi Tanács

Harmadik napirendként került a tanácsosok elé az a határozati tervezet, mely szerint a Malom utcát útfelújítási munka idejére adják az Érmihályfalváért Egyesület adminisztrálásába. A téma felvezetéseként Nyakó József polgármester elmondta: a helyi kirendeltséget működtető nagykárolyi Agrotex cég 84 ezer lejt ajánlott fel az utca javítására, tekintettel arra, hogy annak állagát nehézgépeivel rongálja. Az utca lakosai is panasszal éltek emiatt, mondván, hogy házfalaik repedeznek a gépjárművel keltette rezgésektől. Mivel az utcában más cégek is vannak, azokat is megkeresik, hogy vegyenek példát az Agrotextől, és ők is szálljanak be a költségek fedezésébe.
A bökkenőt az jelenti a pillanatnyi esetben, hogy az Agrotex – elkerülendő a hosszas bürokráciát – a pénzt csak egy nonprofit szervezetnek adná, így került képbe az Érmihályfalváért Egyesület. Az ügyvitel során úgynevezett “üvegzseb módszert” vagyis teljes átláthatóságot biztosítanak bárki számára, elkerülendő minden “más gondolatot”, ígérte a polgármester.
Hozzászólásában Pap Sándor tanácsos (EMNP) kifogásolta a megnevezett (RMDSZ-hez közeli) egyesület kiválasztását, míg Czeglédi Júlia tanácsos (EMNP), hogy miért nem “folyik át” a pénz az önkormányzaton (utóbbi kérdésre a felvezetőben elhangzott a válasz).
Chis Gheorghe (RMDSZ), a pénzügyi bizottság elnöke leszögezte: a felajánlás vagy a nevezett formában érkezik, vagy nem érkezik, majd mindenkit biztosított, hogy menet közben a munkafázisok minden lépéséről személyesen fog számadást adni a testületnek.
A vita mintegy összegzéseként Nyakó József polgármester úgy vélte: a nézeteltérések gyökere, hogy amit az RMDSZ megvalósít, az a szervezet “sikerlistáját” gyarapítja, aminek versenypártja nem örül.
Dr.Szilágyi Ferenc, az EMNP frakcióvezetője kifejtette: nem látják biztosítottnak, hogy a nevezett egyesület átláthatóan fogja kezelni a rábízandókat , ezért tartózkodással szavaznak (illetve, ha a vonatkozó törvény ezt nem teszi lehetővé, akkor nemmel). Így is történt, a határozat-tervezetet 12 igen (egy RMDSZ-es tanácsos hiányzott), és 4 tartózkodással szavazták meg.

Keresés