Változások a városgazdálkodásban

Változások a városgazdálkodásban
2013. October 24.
A Helyi Tanács egy korábbi ülésén hagyta jóvá a városgazdálkodás szabályait, melyet azóta láttamozott a Prefektúra is. Íme néhány változás, újdonság.
/vlm/Image/Show/84/
A zöldövezetekben, parkokban tilos a kutyák sétáltatása, ahogyan a tábla is tudtul adja

Érmihályfalva képviselő-testülete nemrégiben megszavazta az új városgazdálkodási szabályokat. A döntést azóta jóváhagyta a Prefektúra is, így azok érvénybe léphetnek.

Karsai Attila alpolgármester, a tervezet előterjesztője elmondta: az új határozat kitételeit aktualizálták a korábbi, 2005-öshöz képest, például az azóta változott környezetvédelmi törvény szerint, továbbá kivették belőle azokat az elemeket, melyek “életképtelennek” bizonyultak, ugyanakkor újakat is beépítettek.

Az említett idő óta kikerült a környezetvédelmi törvényből, hogy minden háztartás köteles szerződést kötni a helyi szemétgazdálkodóval – ellenben, mivel mód van rá, most megszavazták ezt helyileg, a büntetés magánszemélyeknél 600-1000, jogi személyeknél 1000-2500 lej közötti lehet. A közterületen történő szemetelést is büntethetik 100-200/200-500 lej közötti bírsággal, és kiemelendő, hogy ebbe a kategóriába tartozik a szotyolázás, vagy akár egy csokis vagy fagyis papír, cigarettacsikk eldobása is.
A kutyák sétáltatása tilos a zöldövezetekben (parkokban – ide értve a főtéri szoborparkot is, játszótereken). Már az is büntethető, ha az állat gazdájánál nincs a kutyapiszok eltakarítására szolgáló eszköz.

A porták előtt kötelező a növényzet karbantartása, a fű nyírása, az allergén növények gyökerestől történő eltávolítása. Ha ezt valaki nem képes végrehajtani, az önkormányzat elvégzi, a költséget kiszámlázza.

Az állattartásra vonatkozik, hogy a disznó- és tyúkólak az eddigi 10 helyett 20 méterre kell legyenek a lakóházak (legyen az szomszéd, vagy saját) legközelebbi ajtajától, ablakától, ahol lehetséges.

Az építkezési anyagot, vagy törmeléket továbbra sem szabad az utcán tárolni, különös tekintettel arra, hogy a bontott törmelék nem “útjavítási” alapanyag, mint az sokan gondolják.

A városszéli szemetelésért járó büntetés 3000 lej, ez a minimális, de biztos összeg, egészítette ki a fentieket Indrie Ovidiu, a Városháza környezetvédelmi szakembere, hozzáfűzve: tavasz óta összesen mintegy 30 ezer lej büntetést szabtak ki környezetvédelmi kihágásokért.

Keresés