Vándorkiállítás: kuriózumok ’48-ról

Vándorkiállítás: kuriózumok ’48-ról
2019. March 20.
Egy Kossuth-levélnek és Bem tábornok díszszablyájának hiteles másolata is megtekinthető azon a '48-as kiállításon, mely szombaton nyílt meg az érmihályfalvi könyvtárban.
/vlm/Image/Show/84/
A Budapesti Városvédő Egyesület ’48-as hőseink című vándorkiállításának megnyitójára került sor az elmúlt szombaton az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban, a téka és a Dr. Andrássy Ernő Történelmi és Néprajzi Város Múzeum közös szervezésében. Utóbbi muzeológusa, Szilágyi Andrea köszöntötte a javarészt diákokból állt publikumot a könyvtár galériájában, majd Nyakó József polgármester pár szóban ugyancsak köszöntötte a vendégeket, az érdeklődőket, és megköszönte a szervezők nyújtotta újabb lehetőséget, hogy megismerjük történelmünk egy darabját. A tárlat ugyanis, ahogyan a címe is mutatja, a forradalom és szabadságharc eseményeihez kötődik képekkel, könyvekkel, tárgyi emlékekkel. Mintegy ráhangolódásként a helyi Zelk Zoltán Általános Iskola három diákja, Fele Petra Andrea, Molnár Boróka Lilla és Pap Kamilla Nikoletta mondott az alkalomhoz illő verseket, majd a kiállítás rendezője, Millisits Máté művészettörténész tartott előadást Kossuth-szobrok a Kárpát-medencében címmel.
A kormányzóról (akinek éppen ma, március 20-án van halála 125. évfordulója – 1894. Torino), sok érdekesség elhangzott, egyebek mellett, hogy egy, az aradi vértanúkra emlékező, már emigrációban írt levelét úgy írta alá, hogy “volt magyar polgár”. Ennek magyarázata, hogy annak idején automatikusan elvesztette állampolgárságát, aki legalább 10 évig “nem adott semmilyen életjelet” magáról az ország területén. Nem csak ennek a levélnek a másolata tekinthető meg a kiállításon, ami már maga is egy kuriózum, de a szabadságharc másik ikonikus alakjának, Bem József tábornoknak díszszablyája, pontosabban annak 10 hiteles másolata közül az egyik. A harci szerszám sosem szolgált a harcmezőn, azt tulajdonosa 1848. karácsonyán kapta ajándékba, Kolozsvár visszavívásának alkalmából. Díszítésként rajta van Szűz Mária, a címer, az évszám, illetve az”Istenért és a hazáért”, és “A hazáért és a szabadságért az életünket” felirat, latinul. A kiállítás április 18-ig tekinthető meg.