Várak , kastélyok nyomában – Déván és Vajdahunyadon jártunk

Várak , kastélyok nyomában – Déván és Vajdahunyadon jártunk
2013. July 19.
Ha nyár, akkor vakáció – ha vakáció, akkor kirándulás! Az Zelk Zoltán Általános Iskola diákjai és az őket felügyelő tanárok egy háromnapos kiránduláson vettek részt, melynek útvonala Déva-Vajdahunyad-Algyógy volt. Boros Emőke tanárnő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
Háromnapos kiránduláson vettek részt a diákok és kisérőik

Ha nyár, akkor vakáció – ha vakáció, akkor kirándulás!

Ezzel a mottóval indultak el múlt héten, július 10-én az Érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola diákjai és az őket felügyelő tanárok egy háromnapos kirándulásra, melynek útvonala Déva-Vajdahunyad-Algyógy volt. A 27 fős diáksereget zömében a VI.B osztály tanulói alkották, hozzájuk csatlakozott még néhány hetedikes és nyolcadikos diák.
A csapat már első nap meghódította Déva várát, azaz a romokat, hiszen a várat épp újítják, de a hely hangulata, legendája mégis megvolt, megfogta a gyerekeket és kísérőket egyaránt. Kőmíves Kelemenné történetét hallgatván még titokzatosabbnak tűntek a dévai várfalak. Másnap a társaság verőfényes napsütésben indult el Vajdahunyadra, ahol a Hunyadiak csodálatos kastélya fogadott bennünket. Hunyadi János egykori birtoka szinte régi mivoltában pompázik, így a gyerekek érdeklődéssel járhatták végig a lovagtermet, a kínzókamrát, a börtönt, a tornyokat és ismerkedhettek nemzetünk történelmével. Az idegenvezetőnek köszönhetően sok érdekes adatot, legendát hallhattunk a kastélyról, a Hunyadiakról. Szerencsés volt a csapat, hiszen a kastély udvarán szem-és fültanúi lehettünk egy operaelőadásnak is, pontosabban a próbának. Hunyad megyében épp operafesztivál zajlott, minden este egy-egy művet lehetett megtekinteni – a mihályfalvi gyerekek pedig végignézhették Giuseppe Verdi Trubadúrjának főpróbáját a konstancai opera -és balettszínház társulatának előadásában. Meglepetés volt számunkra, de annál maradandóbb élmény.
Az estét Déva központjában töltöttük, szabad programként megcsodálván egy több színben pompázó, zenélő szökőkutat.
A harmadik nap reggele már pakolászás közben találta a gyerekeket, ugyanis reggeli után búcsút is vettünk dévai vendéglátóinktól, a Téglás Gábor Iskolaközpont közösségétől, és elindultunk utolsó állomásunkra, a római fürdőjéről híres Algyógyra. Ez a nap már csak erről szólt – strandolás Algyógyfürdőn, ez volt az utolsó programunk. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, így a kiránduló társaságnak felhőtlen szórakozásban lehetett része a termálvizes medencékben. Már a késő délutánban jártunk, mikor a fáradt, de vidám csapat elindult hazafelé, és késő este lett, mire az őket váró szülőket köszönthették.
Tartalmas és szórakoztató három napot mondhattunk a magunkénak, ismét megismerkedhettünk kicsit jobban Erdély szépségeivel, közösséget építhettünk. Megérte.

Boros Emőke tanárnő

Keresés