Vasváron járt a Móka

Vasváron járt a Móka
2017. June 28.
A Móka színjátszó csoport Vas megyében vendégszerepelt az elmúlt hét végén, a Nemzetközi Színjátszó Találkozón, ahol a Kortárs Mű Kiemelkedő Színreviteléért-díjat kapták meg. Boros Emőke tanárnő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/

A Móka színjátszó csoport két évvel ezelőtt tagja lett a Magyar Szίn-Játékos Szövetségnek, melynek köszönhetően a hazai fellépések mellett egyre több magyarországi fesztiválon vesz részt, mindegyiken sikeresen. Felléptek már Ajkán, Balassagyarmaton, Hajdúnánáson, Komlón, Sopronban, valamint az elmúlt hétvégén Vasváron.

A Vas megyei városkában június 21-25. között 16. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Színjátszó Találkozót, melyre a Móka is elvitte Székely Csaba Bányavirág című egyfelvonásos tragikomédiáját. A csapat lelkesen indult az 500 km-es útra (az Érmihályfalváért Egyesület anyagi támogatásával), és ezt a lelkesedést megőrizte az ott töltött napok alatt is, hiszen nagyon sok új élményben, színházi előadásban volt része. Maradandó élmény volt a grúziai csapat lenyűgöző Macbeth előadása, mely bebizonyította, hogy a színház nem nyelvhez kötött, hiszen annak ellenére, hogy a szöveget nem értettük, mindenki számára világos volt az üzenet a látványnak, a zenei betéteknek és az intenzív színészi játéknak köszönhetően.

A paletta nagyon színes volt, hiszen érkeztek csapatok Szerbiából, Szlovákiából, Grúziából, Kovászna megyéből és természetesen Magyarországról.

A zsűrit neves szakemberek alkották, név szerint: Regös János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Katona Imre, a soproni Petőfi Színház rendezője, Pápai László rendező, Szarvas József színész (az Üvegtigris című film Cingárja), Komor András nyugalmazott igazgató, rendező, karmester, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, valamint Dr. Turbuly Lilla költő, író, kritikus.

A Móka szombat délután lépett színpadra. A darab kiváltotta a közönség vastapsát, majd pedig a zsűri dicsérő szavait. A neves kritikusok kiemelték a rendezői munkát, a precizitást, pontosságot, színészi munkát, teljes színházi élménynek nevezvén az előadást. Alig egy órával a vasvári előadás után a csapat ismét buszon volt, ugyanis még várt rájuk egy fellépés az egyik szomszédos falucskában, Csehimindszenten (képünkön az előadás lakátja). Az ottani közönség is nagyon szívélyesen és szeretettel fogadta a csapatot és az előadást. Este a Muzsikás Együttes és barátai koncerteztek.

Vasárnap délután került sor az eredményhirdetésre. A 19 fellépő csapat közül 9 társulatot díjaztak:

Kortárs Mű Kiemelkedő SzínreviteléértMóka Színjátszó Csoport

Vándordíj – Proscenion Drámaszínpad
Fesztivál különdíj – Georgian Experimental Theatre Everywhere
A Színházi Értékteremtésért – Formanek Csaba Társulat
Rendezői Munkáért – Katona –Kamra
Közösségteremtő Színházért – Fal Színpad
Klasszikus Költészet Új Megközelítéséért – Jákfai Színjátszók
A Zenés Műfaj Színvonalas Interpretálásáért – Egy & Más Vándorszínház
Kortárs Mű Kiemelkedő Színreviteléért – Körmendi Kastélyszínház Társulat.

A Mókások tehát ismét sok szép élménnyel és egy díjjal gazdagabban tértek haza, valamint egy meghívással Szarvas József színművész részéről Budapestre, az általa vezetett Pajtaszínházba. (Legalsó fotónkon a “mókások” Szarvas Józseffel.)

Keresés