Védjük sövényeinket a pusztító buxusmolyoktól!

Védjük sövényeinket a pusztító buxusmolyoktól!
2021. June 16.
Megkezdődött a puszpángmoly rajzása, készülni kell a védekezésre
buxusmoly_wm
A puszpángmoly hernyó és lepke alakjai

A puszpáng sövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem védekezünk ellene.

Németországban jelent meg először a kártevő, ahová feltehetőleg gyökeres (konténeres) Buxus tövekkel hurcolták be. Azóta már számos környező országban megtelepedett.

A puszpáng (Buxus sempevirens)  a kertjeink egyik leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekszik és metszéssel szépen alakítható bokor.

Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki többé.

A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyuk szélét barnás szegély övezi.  Lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben a 4 cm-t is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete.

Általában a levelek hátoldalán tapadnak meg, rejtőzködve. A bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, itt húzódnak meg és fejlődnek ki a lepkék.

A kék szárnyú, barna szegélyt viselő lepkék májusban lerakták tojásaikat és mostanra kikeltek a jól felismerhető és igen falánk hernyók.

A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekezésre.

A puszpángmoly ellen sikeresen lehet védekezni a Decis, Benevia, Karate Zeon vagy a Mospilan nevű rovarölő szerekkel. A munkát igen gondosan kell végezni: a permetlébe feltétlenül keverjenek tapadást fokozó anyagot (Nonit, Solvant, Trend, stb.) és a permetezést nagy nyomással, a szárakat széthúzva végezzék el, mert a hernyók a bokor sűrűjében kezdik a levelek megrágását. A nyár folyamán számolni kell jelenlétükre, egész őszig károsíthatják növényeinket.

Ezért javaslok 2-3 kezelést, májusban majd ezt megismételni június-július fordulóján és augusztus második felében egy záró kezelést, amely már inkább a jövő év érdekében lesz hasznos.

Cselekedni kell, nem csak a saját kertünk díszei, hanem a településeink – falvainkban található többi puszpáng miatt is. Ha odafigyelünk, figyelmeztetjük ismerőseinket is a védekezésre, akkor még sokáig gyönyörködhetünk egy-egy szépen nyírt bokorban, sövényben.

Nagy László – agrármérnök

Érmelléki falugazdász

Keresés