Vers- és prózaíró, rajzoló, divatos gyerekek

Vers- és prózaíró, rajzoló, divatos gyerekek
2016. May 21.
A gyerekekről szóltak a XXIV. Nyíló Akác Napok szombat déli órái - legalábbis a főtéri színpad körül.
/vlm/Image/Show/84/

A Költögető című vers- és prózaíró versenyt még kora tavasszal meghirdette Gábor Éva tanítónő, 34 pályamű érkezett be a határidő lejártáig. A zsűrizés Gheri Judit könyvtáros tiszte volt, az eredményhirdetés ideje pedig szombat délben érkezett el, amikor a főszervező és a segítségére volt tanítónő kollégái színpadra szólították a legügyesebb szerzőket (nem helyezések voltak, hanem oklevelet kaptak a legügyesebbek): a vers kategóriában – Győrfi Dávid (III.D.), Szabó Gergő (III.B.), Karsai Kristóf (I.C.); próza – Brezsán Barbara (III.D.), Molnár Boróka (V.C.).

Míg ez a díjátadás megtörtént, máris előkészítették az újabban, hiszen előzőleg 72 gyerek nevezett be a Varázskréta című aszfaltrajzversenyre. A színpad előtti térségben kijelölt négyzetekbe témamegkötés nélkül szárnyalhatott a gyerekek fantáziája, majd a tanítónők értékelték a műveket. A jutalmazáshoz nem a nevek, hanem a rajzfelületek sorszáma alapján szólították az alkotókat, akik igen szép számmal voltak, gyanítjuk, hogy mindenki elégedetten távozhatott.

A gyerekprogram “harmadik” felvonása a Menő Manó Módi című gyerekdivat-bemutató volt, melynek előkészítése ugyancsak korábban kezdődött: mintegy két héttel ezelőtt kezdték meg Gábor Éva irányításával a gyerekek – 38-an – a színpadi próbákat, begyakorolták a bemutató koreográfiáját (ki, mikor, hogyan és meddig megy a színpadon, mikor mozdul együtt a csapat, hogyan hajol meg és hagyja el a színpadot). A kislányok és legények utcai illetve úgynevezett gála öltözetben vonultak fel (a saját ruhatárukból öltözködve) és természetesen a siker idén sem maradt el, hiszen a szülők, nagyszülők, ismerősök elégedetten tapsoltak, fotóztak, videóztak a színpad előtt.