Vezetési tanácsok kánikula idejére

Vezetési tanácsok kánikula idejére
2012. July 10.
A Megyei Közlekedésrendészet a gépkocsiba ülők figyelmébe ajánlja: kánikula idején lehetőség szerint kerüljék el, hogy 10 és 18 óra között közlekedjenek!
Vezetési tanácsok kánikula idejére
(Fotó: szon.hu)

A Megyei Közlekedésrendészet szakemberei felhívják a gépkocsival közlekedők figyelmét: kánikulai napokon lehetőség szerint úgy tervezzék programjukat, hogy 10 és 18 óra között ne üljenek a volánhoz, illetve a gyerekeket és időseket fokozott figyelemmel óvják a napsugaraktól. Ajánlott továbbá, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők egyáltalán ne induljanak útnak a jelzett időközben.

Amennyiben a jármű hosszabb időt töltött napon, ajánlott indulás előtt kiszellőztetni, vagy – ha rendelkezik vele – beindítani a klimatizáló berendezést, hogy a biztonságos vezetéshez szükséges hőmérséklet alakuljon ki.

Hosszabb utazás esetén ajánlott gyakorta pihenőt tartani, amikor a sofőr folyadékot vehet magához. Lehetőség szerint a pihenőt árnyékos helyen kell megejteni. Útnak indulás előtt nem árt a jármű technikai állapotát ellenőrizni, például a gumiabroncsokban lévő nyomást, a klíma működőképességét.

A közlekedésrendészek javasolják, hogy a haladási sebesség megválasztásakor vegyük figyelembe azt, hogy az úttest közelében is emelkedett a hőmérséklet, ami kihatással lehet a féktávolságra, megnövelve azt.

Keresés