XXVIII. Nyíló Akác Napok, a szombati események áttekintése

XXVIII. Nyíló Akác Napok, a szombati események áttekintése
2023. May 21.
Picture1

Május 20-án, szombaton reggel az első programok a sport jegyében indultak, 10 órakor a Játszóházban a sakk kedvelői találkoztak, Kovács István szervezőnek jóvoltából. Huszonhatan fogadták el a versenyfelhívást, Bihardiószegről, Székelyhídról, Hajdúsámsonból és Nagyrábéról. A svájci rendszerű mérkőzést a felnőtt kategóriában Balogh Csaba nyerte Vass László és Hasznosi Lóránt előtt, ifjúsági kategóriában Martin Krisztián győzött Kecskés Csaba és Réder Csanád előtt.

Ugyanabban az időpontban a Praszler Gyula stadionban a Nyíló Akác Kupa, kispályás nemzetközi utánpótlás focitorna (U13) kezdődött, négy csapat, Hajdúnánás, Nagykárolyi Viktória, Rapid Nagyvárad és az Érmihályfalvi Unirea részvételével. A program szerint a Rapid és az Unirea legkisebb (2013-15-ös születésű) játékosai örömfoci bemutatójával kezdődött a torna, majd pedig 11 órától az U13-as korosztályú csapatok játszottak. A mérkőzések végül a következő rangsort eredményezték: első lett a Viitorul Nagykároly, második az Unirea, harmadik Hajdúnánás negyedik a Nagyváradi Rapid.

11 órától a Szépkor Egyesület szervezésében, határon átívelő nyugdíjas találkozó vette kezdetét az egyesület székházában. Meghívott vendégük a Hajdúnánási Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, akikkel évek óta jó kapcsolatot ápolnak. A Nyíló Akác Fesztivál újabb alkalmat adott a találkozásra, tartalmas időtöltésre.

Délben az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvény kezdődött a Százholdon, a sportpálya mellett kialakított területen, a Roncsderbi. Huszonöt üzemanyagpusztító szörnyeteg tulajdonosa adta le nevezését a versenyre, mindegyik jármű egy-egy egyéniség volt a maga nemében, hordozva alkotójának kimeríthetetlen fantáziáját. Dícséretes, hogy idén a szebbik nem újra képviselve volt ezen a férfiasnak mondott versengésen. Két kategóriában indultak a versenyzők, 2000 köbcenti alatt és a fölött. Végül a következő sorrend alakult ki, a kisebb köbcentiseknél első lett Szabó Ádám, második Farkas Ferenc, harmadik Tivadar József, a nagyobb kategóriában Fülöp Roland győzött Borsi Ákos és Szabó Gergő előtt.

Ugyancsak délben kezdődött a ,,Csak a szívünk legyen fiatal…” elevezésű program a Gödör rendezvényházban, melyen az aranylakodalmasokat köszöntik. Tizenhét pár jelentkezett a felhívásra de sajnos, volt, hogy csak egyikük tudta képviselni, egészségügyi okokból, az ötven évvel ezelőtt a boldogító igent mondó párt. Megható volt, amint az anyakönyvvezető szavait ismételve, újra erősítették házasságukat az ünneplők.

A Partiumi Falugaszdász Hálózat Érmelléki Falugazdásza, Nagy László agrármérnök, falugazdász szevezésében, Robikapa vezetési és gyorsulási versenyt tartottak, a Százholdon a Roncsderbi verseny után. Kilenc versenyző próbált szerencsét ezen a kilenc próbatételből álló versengésen melynek fődíja egy robikapa volt. A verseny végére a következő sorrend alakult ki, első Palánki Imre ( időeredménye 3:02:33) második Dávid Tibor (3:10:96) harmadik Szilágyi Sándor (3:22:93). Sorshúzással döntötték el, hogy a két személy közül, aki robikapával látogatott ki a versenyre, melyikük nyerje a felajánlott különdíjat, a szerencse Kovács Lajosnak kedvezett.

Időközben a Szécshenyi téren a színpad előtt elkezdődött a ,,Varázskréta” aszfaltrajzverseny több mint félszáz gyerek részvételével. Szervezők az Érmihályfalvi RMDSZ Nőszervezet és az Érmisz, és a Nyíló Akác alapítvány valamint a VIDIFISZ szponzorásával megvalósuló rendezvény mindig sok kis alkotót csalogat a versenyre melynek csak győztesei vannak, egy gyerek sem megy haza üres kézzel. Időközben a színpadon az ifjú tehetség, Herceg Hanna énekével kápráztatta el a közönséget, ő Fugyiból érkezett a fesztiválra, de biztosak lehetünk benne, többször lesz még vendégfellépő nálunk.

Tompeti és barátai 16 órára várták egy fergeteges hangulatú, interaktív családi showra az érdeklődőket, sok-sok zenével a Szécsenyi térre.

17 órakor, Ide lábam nem oda címmel néptáncgála vette kezdetét a Szécsenyi téren felállított színpadon. A néptáncgálát az Apró Lábak Néptánccsoport kezdte, őket követte a Nyíló Akác Néptáncegyüttes  majd az Érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport lépett fel.

19 órától szépségverseny és divatbemutató kezdődött ugyanazon a helyszínen. Kezdésre benépesült a színpad előtti tér hozzátartozókkal és érdeklődőkkel. A szépségverseny műsorvezetői Erdei Alexandra és Bara Dávid voltak, feladatukat kifogástalanul látták el. Tízen indultak a szépségversenyen, név szerint: Zih Krisztina, Kis Laura, Angyal Klára, Nitrai Vivien, Boda Gabriella, Zohorák Bianka, Szabó Noémi, Angyal Vivien, Gerő Nikolett, és Kele Alexandra. A versenyzők először utcai ruhában, majd fürdőruhában végül pedig estélyi ruhában mutatták meg magukat a népes közönségnek. Amíg a hölgyek átöltöztek, divat és táncbemutatókat láthatott a közönség. A zsűrinek, mint mindig, most is nehéz dolga volt, végül megszületett a döntés: második udvarhölgy Zih Krisztina, első udvarhölgy Boda Gabriella, a 2023-as év Nyíló Akác Fesztiváljának Szépségkirálynője Gerő Nikolett lett.

Ugyancsak 19 órai kezdettel a Gizella Művelődési Központban, Szabó János, Thália Ministránsai című kötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A Móka Színjátszó Csoport elmúlt húsz évéről szóló kötetet a csoport szíve, lelke, motorja, rendezője, kis képzavarral élve szülőapja, nem utolsó sorban szerzője, Szabó János mutatta be. A kötet 230 oldalon, 38 fotóval mutatja be kronológiai sorrendben Thália ministránsainak életét. Ha a hivatásos színészeket szokás Thália papjaiként aposztrofálni, akkor, a saját és közönség szórakoztatására játszókat lehet Thália ministránsainak nevezni, magyarázta a címválasztást a szerző. Majdnem hatvan bemutató, hetvennél is több ember aki a társulatnál megmutatta tehetségét, rátermettségét a színjátszók között, valamint a számtalan díj, amit a különböző fesztiválokról elhoztak, mind azt igazolja jó döntése volt Szabó Jánosnak, hogy 2000 decemberében megalakította a Móka Színjátszó Csoportot. A bemutatón közreműködött Felvinczi Dolly, Boros Emőke Blanka, Nichita Anikó valamint Keresztesi Judit.

Tovább folytatódott ezen a helyszínen, 21 órai kezdettel a kulturális programok sorozata, a Móka Színjátszó Csoport előadásában a Lasciatemi cantare!-hagyjatok énekelni! Című olasz estel, amelyen a társulat tagjai olasz dalokat énekeltek. A zsúfolt nézőtér előtt megelevenedett egy kis olasz család vagy közösség élete, tele vidámsággal, néha fájdalommal, szerelmi bánattal. A közönség az első(címadó) daltól, amelyet Szabó János énekelt, az utolsóig, hagyta magát elvarázsolni, részt venni egy időutazáson. Együtt énekelve vagy dúdolva az előadókkal repült el a műsoridő, anélkül hogy az órájára pillantott volna bárki is. A hálás közönség vastapsal hálálta meg a Mókának, hogy elhozták, ha rövid időre is, a hamisítatlan olasz életérzést,  remélve lesz még hasonló, tematikus műsoruk.

A Széchenyi téren fél tíztől, a tizedik X faktor győztes fiatal rapper Alee  koncertje kezdődött. Többek közt,  előadta a Hey lány, az Ey ey, Menned kell, Deja vu című dalait, de előadott néhányat a még eddig kiadatlan dalai közül, ilyen például a, Délután fél hat.

Teljesen más hangulatú koncert következett ezután, a Kézdivásárhelyi származású László Attiláé. Főként Máté Péter, a Republik, Ihász Gábor dalokat hozott a közönségének, de előadta az Ott ahol zúg az a négy folyó, című dalt is, melyet sokan énekeltek vele a közönség soraiból is.

Balázs József Attila

Keresés