XXVIII. Nyíló Akác Napok – összefoglaló a pénteki nap eseményeiről

XXVIII. Nyíló Akác Napok – összefoglaló a pénteki nap eseményeiről
2023. May 21.
borito

Május 19-én péntek délelőtt 10 órakor a Helyi Tanács ünnepi ülésével vette kezdetét a programsorozat, melynek keretében a Kiválósági Díjakat adták át. A Gizella Művelődési Központ színpadán Boros Emőke Blanka tanárnő köszöntötte a megjelenteket majd átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek, aki köszöntőjében hangsúlyozta, nagy örömére szolgált , hogy a tanácsülésen minden tanácsos egységesen fogadta el a díjazásra javasolt személyek névsorát.

 Oktatás: Dinuța Gyöngyi és Dr.Ștefania Derșidan Anica tanárnők

Vállalkozás: Borbély virágkertészet

Egészségügy: Dr.Heidenhoffer Csilla és Dr.Heidenhoffer Alfréd

Sport: Vincze Emőke Ágota óvónő

Irodalom: Szilágyi Ferenc Hubart

Értékmegőrzés: Toroczkai László Károly

Szociális tevékenység: Bogos Zoltán

A Derűs Őszért-Szociális Együttműködés Határok Nélkül című programot a 11 órától, tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Egészségügyi-Szociális Központban. A házigazda intézmény igazgatója, Csűri József intézményvezető köszöntötte a megjelent egészségügyi-szociális intézmények vezetőit, delegációit. Jelen voltak, Margitta, Szalonta, Monospetri, Magyarországról Balmazújváros és Nagyhegyes szociális intézményeinek képviselői. A jelenlévők betekintést nyerhettek Szabó Zsuzsa intézetvezető előadásából a nagyhegyesi Idősek Házának életébe, az ott élők testi, lelki ellátásába, rehabilitációjába. Az eseményen látogatást tett Karsai Attila alpolgármester, aki beszédében elismerte az idősgondozásban résztvevők áldozatos, embertpróbáló munkáját, valamint hangsúlyozta az ilyen tapasztalatcserék hasznosságát.

14 órától a Városháza udvarán helyi őstermelők virágalkotásaiban gyönyörködhettek az arra járók, igazi szín és illatkavalkád fogadta a betérőket.

Az ünnepélyes megnyitóra 16 órakor került sor, amely a tánccsoportok felvonulásával kezdődött. Most is mint mindig a legkisebb fellépők vonultak az élen, az Apró Lábak Néptánccsoport, a Dance Emotion, őket követte a Dance Smart Studió, utánuk a Silver Wings, az Arany Szalma Ifjúsági Néptánccsoport Hajdúnánásról, a sort a Nyíló Akác Néptáncegyüttes zárta. Boros Emőke és Szabó János a Nyíló Akác Fesztivál két műsorvezetője, miután bemutatták a vonulókat, színpadra szólították Karsai Attila alpolgármestert, valamint a meghívott vendégeket, és a jelen lévő helyi tanácsosokat.

 Karsai Attila alpolgármester köszöntötte a megjelent megyei vezetőket és a testvértelepülések delegációit, nem utolsó sorban Érmihályfalva város lakosságát. Utána Botházy Nándor RMDSZ-es alprefektus kapott szót aki többek között gratulált a megye legrégebbi fesztiváljának a megálmodóinak, szervezőinek és azok segítőinek. Látszik a jó csapatmunka a gondosan összeválogatott, minden igényt kielégítő, színes programok választékában, zárta gondolatait az alprefektus.

Nyakó József a helyi RMDSZ és a Nyíló Akác Alapítvány elnöke úgy emlékezett a harminc évvel ezelőtt történtekre, miszerint a nyíló akác, amely illatával elbódítja az Érmihályfalva környékén és utcáin járó embereket, megérdemel egy évenkénti ünnepet. Dinamikus, energikus csapat dolgozik a fesztiválok sikerén, amely a támogatóknak köszönhetően nyeri el mindenkori formáját.

Ezután a testvértelepülések polgármesterei kaptak szót, csak egy-egy mondatot ragadva ki beszédükből. Győrfi Erika, Tornalja polgármestere: Bár két határ választ el minket, de mi ide mindig haza jövünk. Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere: Erősíteni szeretném a kapcsolatot településeink és intézményeink között. Bagdi Sándor, Nyírbéltek polgármestere: Nyírbéltek lakosságának baráti üdvözletét tolmácsolom Érmihályfalva lakosainak. Katona Mihály, Korond polgármestere a hagyományos székely humort sem nélkülözte beszédében: Mi vagyunk a legfiatalabb testvértelepülése az városuknak, és egy évnyi távolságra vagyunk önöktől-tőletek, pontosan 365 kilométerre, ugyanannyira van Korond Érmihályfalvától, mint Érmihályfalva Korondtól.

A köszöntők után színpadi produkciók következtek, először az Apró Lábak néptánc produkciója, majd a Dance Emotion, Dance Smart Studió, Silver Wings, Arany Szalma Ifjúsági Néptánccsoport Hajdúnánásról, végül a Nyíló Akác Néptánceggyüttes mutatta be tudását.

18 órakor, a Máté Imre Városi Könyvtárban, Kovács Éva ,,Most egy kicsit másképp’’című kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. A kiállítást Gheri Judit könyvtáros nyitotta meg. Az alkotónak ez a hatodik önálló kiállítása, ezen a helyszínen a harmadik. Közös kiállításokon Bihardiószegen, Margittán, Nagyváradon, Balmazújvárosban, Hajdúnánáson és Debrecenben vett részt. Elsősorban  porcelán és üvegfestészettel foglalkozik, azonban az oldószer alapú festék allergiát váltott ki nálla, ezért hagyott fel az ilyen alapú festékek alkalmazásával. Az alkotást nem hagyta abba, színes ceruzával, filccel, akrillal dolgozott tovább, most főként ezekkel a képekkel lépett közönsége elé. Időközben rátalált a víz alapú festékre, azokat használja művészete kibontakoztatására. Kiállítása egy hónapig lesz látogatható a könyvtárban.

 Ugyanekkor kórustalálkozó zajlott a Gizella Művelődési központban. Fellépők: Székelyhídi férfikórus, Horváth János Társaság Vegyeskórusa Margitta, Székelyhídi Búzavirág Népdalkör, Szalacsi Örökzöld Asszonykórus és a helybéli Bartók Béla Citerazenekar valamint a Veres László Zsolt Városi Kórus.

Az esti koncertet 21 órától a 4S STREET Gyergyószentmiklósi indie-pop-rock együttes jegyezte. A Fellegvár és Szebb napok című albumaikból adtak válogatást közönségüknek. Többek között az Egyszer fenn, Fellegvár, Szabadság, Üzenet a távolból, egy LGT dal a Kicsi a Nagy az Artúr és az Indián, feldolgozását is bemutatták  és természetesen a Mesélek a bornak című daluk is elhangzott.

Balázs József Attila