Zöldkeresztes élelmezési tanfolyamok 1942-ben és 1943-ban.

Zöldkeresztes élelmezési tanfolyamok 1942-ben és 1943-ban.
2013. December 25.
A karácsony a háziasszonyok számára a sütés-főzés ideje. Ennek apropóján emlékezik Kovács Rozália helytörténész arra, hogy a második világháború alatt úgynevezett zöldkeresztes élelmezési tanfolyamokat szerveztek a konyhai fortélyok elsajátítására a lányoknak.
Az 1942-ben tartott tanfolyamon résztvettek csoportja
Az 1942-ben tartott tanfolyamon résztvettek csoportja

A Magyar Királyi Belügyminisztérium 1939-ben 228.833/1939.XII. számú rendelete zöldkeresztes élelmezési tanfolyamok megszervezését rendelte el a városi és falusi fiatal lányok számára.

A résztvevők erről igazolást is kaptak, miszerint az illető ezen a zöldkeresztes élelmezési tanfolyamon „(…) szorgalmasan részt vett. Úgy a tanfolyamon előadott elméleti ismeretek elsajátításáról, mint a gyakorlati órákon szerzett ételkészítési jártasságáról a tanfolyam végén rendezett vizsgán tanúbizonyságot tett.”

A bizonyítványt aláírta az élelmezési tanfolyamok irányításával megbízott m. kir. tisztifőorvos, Berényi Sándor főjegyző és Krecsmáry Rózsa, a tanfolyam vezetője, aki mindkét fényképen rajta van.

Az első tanfolyam 1942. január 22-től február 14-ig tartott, alább Kiss Ilona és Johan Anna bizonyítványa ebből az időből.

A másik tanfolyam 1943. május 5-től június 9-ig tartott, ezt igazolja Johan Rózsi bizonyítványa (alább a csoportkép): 

Mindegyik képről vidáman mosolyoknak ránk édesanyáink, nagymamáink, s mi gyermekeik, unokáik bizonyítjuk, hogy jól elsajátították a tanultakat, nagyon nagy szeretettel és tudással főztek nekünk, és neveltek bennünket.

Sokan ráismerhetünk hozzátatozóinkra!

Keresés