Zöldövezet program: Az életminőségünk javítását célzó környezetvédelmi és oktatási projekt

Zöldövezet program: Az életminőségünk javítását célzó környezetvédelmi és oktatási projekt
2016. January 12.
A Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia 2016-ban tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot: 680.000 lej összértékű támogatást nyújt olyan környezetvédelmi projektek lebonyolítására, amelyekben a fiatalok aktív részvételét szorgalmazzák.
/vlm/Image/Show/84/

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programját, amelynek keretében 680.000 lej összértékű támogatást nyújt olyan környezetvédelmi projektek lebonyolítására, amelyekben a fiatalok aktív részvételét szorgalmazzák.

“A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tíz éve támogatja az életminőségünk javítását célzó környezetvédelmi és oktatási projekteket, a Zöldövezet program keretében. Az első évtized mérlege pozitív, főként, mivel lenyűgöző számú, 170000 fiatalt mozgósított a program. A program 11. kiadását azzal a meggyőződéssel indítjuk el, hogy az önkéntesek erőfeszítései nagyban hozzájárulnak majd a közösségek életének jobbításához, valamint a következő generációk jövőjének élhetővé tételéhez”; – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szervezetek 2016. február 10-ig küldhetik el környezetvédelmi témájú pályázataikat a program két összetevőjének – a Városi zöldövezetek és a Védett területek – keretében. A beküldött pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.

A Városi zöldövezetek komponens keretében azon projektek nyernek támogatást, amelyek célja városokban található zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével, valamint ezen közösségek bevonása különböző környezetvédelmi tevékenységekbe.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében. Ezen programösszetevő esetében a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a védett területek kezelőivel partnerségben pályázhatnak.

2016-ban a következő tevékenységekre igényelhető támogatás:

  • városi zöldövezetek létrehozása vagy környezetbarát módon történő rehabilitálása,
  • környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,
  • Junior Ranger táborok szervezése a fiatalok számára,
  • a Védett Terület Napja, illetve más környezetvédelmi témájú világnapok (Nemzetközi Biodiverzitás Napja, Föld Napja) alkalmából szervezett tevékenységek,
  • látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,
  • tanösvények létrehozása vagy felújítása a védett területeken.

A Zöldövezet programban támogatott projektek keretében olyan környezetvédelmi témájú, kreatív tevékenységek interaktív módon történő megvalósítását szorgalmazzuk, amelyek felkeltik a helyi közösségek érdeklődését, ezáltal ösztönözve őket az aktív részvételre. A környezetvédelmi nevelési tevékenységek megszervezéséhez segítséget nyújthatnak a Polgár-Társ Alapítvány és a program honlapjáról letölthető kézikönyvek.

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg idén 680.000 lej.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatás pályázható projektenként.

A pályázási feltételekről részletek a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro és www.polgartars.ro honlapokon találhatók.