Az ötletekhez mindig kerülnek megvalósítók

Az ötletekhez mindig kerülnek megvalósítók
2018. October 1.
A színpadon előadások zajlottak, közben a Gödör rendezvényházban előbb EU-s programokat ismertettek, utána az Érmihályfalva vásártörténete című kiadvány bemutatója volt.
/vlm/Image/Show/84/

Még javában zajlott a főzőbemutató, amikor vasárnap kora délután a Gödör rendezvényházban az EVS, az Erasmus+, az EGE Platform Europe, a Life Long Learning programokról tartottak tájékoztatót az Europa Direct tájékoztató központ közreműködésével, amit az EU-tagállamokról szó vetélkedővel toldottak meg. Időközben a sátorban volt színpadon Generációk harmóniája címmel kezdődött műsor, melyben fellépett a hajdúnánási Szalmakalap citeraegyüttes, Balmazújvárosból az idősebb és legifjabb Rózsa Péter alkotta nagyapa-unoka páros, a helyieket a Százhold, a Bank utca és a Dihenes csapatok képviselték.

Délután 4 órakor kezdődött az Érmihályfalva vásártörténete című kiadvány bemutatója. Elsőként Nyakó József polgármester mondott köszönetet Szilágyi Andrea muzeológusnak, akiknek adatgyűjtő és szerkesztői munkáját dicséri a kötet. Az elöljáró elégtétellel nyugtázta, hogy a megfogalmazódó ötletek megvalósítására mindig kerül kapacitás, mint ebben az esetben is. Kapcsolódó témaként említette meg, hogy előző nap a Fürge Lábak néptánccsoport 15 lánytagja 20-20 lejjel indulhatott el a piacon, hogy lemérjék: ki vásárol a legrátermettebben. A legjobban Brejan Nikolett sáfárkodott (aki ezért még szombaton kapta meg jutalmát). A bemutatón jelen volt Szabó Ödön képviselő, aki előzőleg a kiállítást is megnézte, illetve köszöntötte a színpadi program publikumát. A kötettel kapcsolatban elmondta: meglátása szerint Érmihályfalván példaértékűen kutatják és ismertetik meg a nagyközönséggel a település múltját. Ehhez érkezik intézményes támogatás, ami azonban mit sem érne, ha nem lenne kit, kiket támogatni. A megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a kiadványt átlapozva megállapította, hogy az jól dokumentált, alapos munka. Azt annak szerzője, Szilágyi Andrea is bizonyította, hiszen az őt méltató szavak megköszönése után prezentáció formájában nem csak a kutatómunka részleteibe avatta be hallgatóságát, de magából a kötetből is elárult részleteket, bemutatott érdekes illusztrációkat. Mint elhangzott, az adatgyűjtés nem zárult le a kiadvány megjelenésével, hiszen minden írott emléket, fotót, visszaemlékezést továbbra is várnak, ami akár egy újabb kiadvány, esetleg egy későbbi monográfia része lehet.

A bemutató résztvevői ingyen kapták meg a kiadványt, amit dedikáltathattak.