“Jövőre veletek ugyanitt, ugyanott”

“Jövőre veletek ugyanitt, ugyanott”
2013. July 21.
Fekete Hajnal és Fűz László kapta idén a Patai Díjat, a VII. ÉRtékTeremtő Nemzetközi Alkotótábor záró kiállításának megnyitóján. A tárlat egy hónapig tekinthető meg.
/vlm/Image/Show/84/
A könyvtár galériájában nyitották meg a tábort záró kiállítást

Az elmúlt szombati megnyitó után egy héttel táborzáró kiállítással ért véget a VII. ÉRtékTeremtő Nemzetközi Alkotótábor.
A Máté Imre Városi Könyvtár galériájában az eltelt napokon született alkotások kaptak helyet, téma a város maga, illetve a bűvös hármas szám volt.
A tárlatnyitón mintegy hetven érdeklődőt köszönthetett elsőként Nyakó József polgármester, aki örömének adott hangot a sokaság, illetve a kiállított anyag bősége láttán. A művészek “dolga” megmutatni, hogy a világ nem csak fekete és fehér, hanem létezik egy színekkel, formákkal teli optika is – fejtette ki az elöljáró, hozzátéve: a Városháza kötelességének érzi a művészetek, a tehetségek támogatását a továbbiakban is.
A polgármester a jelenlévők tapsát kérte a tábor főszervezője-mindenese, Szalai Ilona könyvtáros számára. Utóbbi a maga során a szervezéshez nyújtott támogatást többeknek megköszönhette. Elmondta, hogy a Városházán azonnali és gördülékeny “hátszelet” kapott, de nagy segítségére voltak a Marcsó József Alkotókör tagjai, a Regina panzió tulajdonosa, illetve magánszemélyekként Kovács Zoltán (Aladin), aki az utazásukban és az egykori téglagyár területén az “idegenvezetésben” segített be, Rózsa Piroska kerti terményekkel, míg Barna Erzsébet süteményekkel lepte meg őket. Szalai Ilona emléklapokkal honorálta a támogatásokat. “Ennyi jó ember között nem lehet elfáradni” – válaszolt a saját munkáját ért dicsérő szavakra.
Mint minden eddigi, a hetedik táborozás művészeti vezetője is a hajdúnánási Patai István volt, aki a záró kiállítást nevezte a legizgalmasabb momentumnak, több szempontból is. Egyrészt megnevezte a 2014-es tábor témáját: “Kik vagyunk, honnan jöttünk?” Másrészt minden résztvevőnek emléklapot adott át, és megnevezte az általa alapított Patai Díj idei kitüntetettjeit: a hajdúnánási Fűz László fotóst, és az érkeserűi Fekete Hajnal festőművészt (képünkön a díjátadás pillanata). Patai István bejelentette: az érdeklődés hatására jövőre külön “fotós szekcióval” bővül a kifejezési stílusokban eddig sem szűkölködött (festés, grafika, fafaragás, üvegfestés, bőrdíszműves) tábor palettája. A kiállítás anyagát külön nem méltatta a művészeti vezető, mint mondta, azt mindenki nézze meg, és értékelje maga. Ezt további egy hónapig lehet még megtenni a könyvtárban. Az alkotások egy része – a bevett szokáshoz híven – a helyi alkotókör birtokában marad.

Keresés